Hogyan vegyem rá magam, hogy több vizet igyak?

2014 szeptember 11
(0 szavazat)

Van akinek igazi erőpróba, hogy megigya a napi 2-3 liter vizet. Van aki pedig azzal küzd, hogy ezt nem tudja rendszeressé tenni, pedig tudja, hogy nagyon fontos lenne a vízivás. A következő kilenc rövid tipp segít Önnek abban, hogyan tegye élete szerves részévé a vízfogyasztást és így rendszeresen több vizet igyon.


1. Reggel, mikor felkel, első dolga legyen a vízivás

Vezesse be azt a szokást, hogy amikor felébred, az első dolga legyen meginni minimum fél liter vizet. Azt fogja tapasztalni, hogy sokkal frissebben és energikusabban fog indulni a nap. Éjszaka a testét komoly dehidratációnak teszi ki, mert órák hosszat nem iszik, ezért a szervezete igencsak meghálálja, ha reggel egy jó nagy pohár vízzel indítja be a „gépezetet”.

2. Nagy pohárba több fér, igyon egy húzásra több vizet

Tartson otthon nagy, fél literes vagy 4 dl-es ivópoharat. Ha csak kis, két decis pohárból iszik, fáradságos lehet állandóan az ivás. De ha nagyobb pohara van, egyszerre felhörpinthet akár fél liter vizet és nem kell folyamatosan vízért mennie.

3. Engedje el a fantáziáját és készítsen gyümölcsös vizet
igyon több vizet - gyümölcsös víz

Ha fel szeretné dobni a vízivást, könnyen készíthet cukormentes házi gyümölcsös vizet. Csak a fantáziája szab határt, mit tesz a vízbe: az éppen szezonális gyümölcsöket, mentát, bazsalikomot, citromfüvet. Tegyen egy kancsóba pár szelet gyümölcsöt és fűszernövényt, majd engedje fel vízzel.

Pár órára hagyja a hűtőben. Ez nem csak finom, de roppant egészséges is, mert a vízzel együtt az adott gyümölcsök jótékony hatását is megkapja.

4. Legyen egy kulacsa, ha bármikor megszomjazna

Legyen otthon valamiféle kulacsa, vagy üvege (műanyag palackot nem ajánlunk a többszöri használatból a műanyagból kioldódó káros anyagok miatt), amit meg tud tölteni vízzel és magával tudja vinni, ha hosszabb ideig van úton. Így nem kell lépten-nyomon ásványvizet vennie, spórol is, de közben motiválja magát az ivásra.

5. Ha éhségérzet jelentkezik, előbb igyon vizet

Egy másik szokás, amit érdemes bevezetnie, hogy amikor éhes lesz, akkor ne egyen egyből, hanem először igyon meg 2 pohár vizet. Azt fogja tapasztalni, hogy az éhség alábbhagy. Ennek az az oka, hogy a teste sokszor éhségként jelzi a szomjúságot, mivel lehet, hogy igazából nem táplálékot, hanem vizet kíván. Ezzel a módszerrel egyébként hatékonyan lehet fogyni is.

6. A vizelete színéből tudhatja, mikor szomjazik a teste

Ha a vizelete színét folyamatosan figyeli, látni tudja, hogy Ön éppen mennyire dehidratált és mennyire szorul vízutánpótlásra.

- Az erősen sárga, sötét színű vizelet azt mutatja, hogy Önnek azonnal vizet kell vennie magához.

- A halványsárga vizelet közepes dehidratációról tanúskodik.

- Az a jó, ha majdnem átlátszó színű, nagyon halványsárga a vizelet. Ez azt mutatja, hogy a szervezete rendelkezik a megfelelő mennyiségű vízzel és a különböző funkciók kiválóan tudnak működni.

7. Lefekvés előtt egy nagy pohár víz

Tegye rutinná, hogy mielőtt aludni megy, igyon meg egy pohár vizet. Visszatartó erő lehet, ha nem akar éjszaka wc-re járni, de gondoljon arra, hogy sokkal frissebben fog reggel ébredni, több energiával, életkedvvel fogja belevetni magát a napi teendőkbe.

8. Egyen sok levest

Nem csak a vízivás fontos, de az is, hogy táplálkozásában odafigyeljen, hogy sok lédús, magas víztartalmú ételt egyen. Azaz nyers zöldségeket és gyümölcsöket, de nagyon jó alternatíva a leves is. A magyar konyhából nem hiányoznak a jobbnál jobb levesek, illetve a külföldről bejövő, mára nagyon divatossá vált különböző zöldségkrémlevesek is nagyon finomak. Fogyasszon levest nap mint nap!

9. Gondoskodjon a folyamatos tiszta vízellátásról

Ha nem szívesen issza a csapvizet, akkor szereljen fel egy vízszűrőt. Ne hagyja magát eltántorítani a rendszeres vízfogyasztástól, mert a csapvizet ihatatlannak találja. Az ásványvíz vásárlás nagyon fáradságos és ha valamiért éppen nem tud bevásárolni, akkor könnyen víz nélkül maradhat. De ha van egy vízszűrője a konyhában, ez a probléma teljesen megoldódik. Kényelmesen, a csapjából fog folyni az ásványvíz minőségű tisztított víz és Ön annyit és akkor iszik belőle, amikor csak akar.

  • Forrás: naturhirek.hu

Időjárás

Többnyire tiszta

-2°C

Budapest

Többnyire tiszta

Páratartalom: 73%

Szél: 27.36 km/h

Névnap

2019. június 26. szerda
János, Pál

Holnap
László
napja lesz.

Oldalainkat 85 vendég és 0 tag böngészi

Fel