Az ödéma számos betegség, illetve állapot jele lehet, mint pl. vesebetegség, szívelégtelenség, terhesség, allergiás reakció, limfóma, májbetegség, de okozhatják különböző gyógyszerek is, pl. szteroidok, non-szteroid gyulladás gátlók.
Az ödéma típusai
Az ödémákat különböző típusokba sorolhatjuk, jellemzően az alapján, hogy a test mely részeiben jelentkeznek a tünetek, illetve mely szervek okozzák a tüneteket.
Az ödéma nem más, mint a víz felhalmozódása a test valamely részében. Ilyenkor nagyobb mennyiségű folyadék kerül a sejtek közé, a lágy szövetekbe és ez okozza a kellemetlen tüneteket. Az ödéma nem egy önálló betegség, csupán egy látványos jel, mely arra sarkall bennünket, hogy alaposan kivizsgáljuk, mik húzódnak meg a színfalak mögött.
Házi praktikák, természetes gyógymódok ödéma ellen
Számos olyan természetes gyógymód létezik az ödéma ellen, mely különösebb szaktudást nem igényel, a szükséges hozzávalói pedig a legtöbb konyhában megtalálhatók.
A fogyasztói termékekben található nanorészecskék károsítják a DNS-t, ami rákhoz vezet…
Napjaink fogyasztói termékeinek az előállításában az egyik legújabb trend a megtervezett nanorészecskék (ENP) alkalmazása, ugyanakkor a legtöbb embernek sejtelme sincs arról, hogy milyen részecskéket fogyaszt és szív fel. A kutatások kiderítették, hogy bizonyos ENP-k mérgezőek, ugyanakkor rendkívüli módon ártalmasak is lehetnek az egészségünkre azáltal, hogy sejt- és DNS-károsodást okozhatnak, s potenciálisan rákfajták kifejlődéséhez vezethetnek.
A nanorészecskék olyan mikroszkopikus méretű részecskék, amelyek kiterjedése nem haladja meg a 100 nanométert. Ennek érzékeltetése céljából vegyük azt, hogy egy papírlap nagyjából 100 000 nanométeres vastagságú, és egy DNS fonal kb. 2,5 nanométer vastag. A kutatás és a fejlesztés egyik jelenlegi irányzata, nevezetesen a „megtervezett nanorészecskéké” számottevő érdeklődést váltott ki a benne rejlő ama lehetőségek iránt, mely a fogyasztási anyagok és az élelmiszercikkek növelését célozza meg, valamint érinti az elektronika, az optika és a biológiai orvoslás területein való alkalmazhatóságot. „Azért van a nanorészecskéknek hatalmas tudományos jelentőségük, mert ténylegesen hidat képeznek a tömeganyagok, valamint az atomos vagy molekuláris struktúrák között.”
A Newcastle-i Egyetem kutatói tudományosan bebizonyították, hogy a brazil menta néven is ismert Hyptis crenata egy erős fájdalomcsillapító, amely ugyanolyan jól hat, mint az indometacin, ami egy aszpirinhoz hasonló szintetikus gyógyszer.
A brazil menta (Hyptis crenata) az influenza, a gyomorbántalmak, a magas láz és a fejfájás hagyományos természetes ellenszere. Rendkívül hatékony, ugyanakkor biztonságos is.
A Graciela Rocha által vezetett csapat a gyógynövény hagyományos elkészítését használva dolgozta ki a tanulmányt. Felméréseket végeztek Brazíliában azért, hogy rájöjjenek, hogy milyen mennyiségben kell fogyasztani növényt a jótékony hatás elérése érdekében. A csapat által használt elkészítési mód abból állt, hogy a gyógynövény szárított leveleit 30 percig áztatták forrásban levő vízben. Mikor kihűlt a tea, más leforrázott teához hasonlóan fogyasztották el. Az eredmények kimutatták, hogy a brazil menta természetes fájdalomcsillapító hatású gyógyszer, és sok betegséggel szemben hatásos.
Az édesgyökérről a legtöbbünknek a medvecukor jut az eszébe. Pedig a medvecukor-rudacskákat ma már nem is édesgyökérrel, hanem ánizzsal szokás ízesíteni. Európában, ahol az édesgyökér gyakoribb, az édesgyökér-cukorkák tényleg édesgyökérből készülnek. Az Egyesült Államokban azonban a növényt leggyakrabban a dohánytermékek ízesítőanyagaként használják, hogy enyhén édeskés zamatával ellensúlyozzák a dohány keserű ízét. A kereskedelmi forgalomban kapható édesgyökér-készítmény az úgynevezett igazi (más néven olasz vagy spanyol) édesgyökér (Glycyrrhiza glabra typica) - népies nevén: édesfa, cukorkóró, mézgyökér,likviric - gyökereiből és rizómáiból készített kivonat, de további, közeli rokon fajtát is felhasználhatnak, így a perzsa vagy török édesgyökeret (Glycyrrhiza glabra violacea), az orosz édesgyökér (Glycyrrhiza glabra glandulifera) és a kínai édesgyökér (Glycyrrhiza uralensis). A növény szubtrópusi területeken terem, kereskedelmi forgalomban leginkább keleti és mediterrán országokban termesztett édesgyökeret kapni.
Állítások:
Azokon a helyeken, ahol rendszeres algafogyasztók élnek, az emberek kitűnő egészségnek örvendenek, és közülük kerülnek ki a hosszú élet rekorderei is. Ma az algákat a világ legnagyobb élelmiszer-tartalékaként tartják számon. Egy japán évente átlagosan 10 kg tengeri algát fogyaszt. Valószínűleg ennek is nagyban köszönhető, hogy a világon Japánban a legmagasabb az átlagéletkor.
Az alga az élet forrásának, a tengernek az ajándéka a XXI. század embere számára. Olyan aminosavak, proteinek és vitaminok esszenciája, amelyek kitűnően kiegészítik az egyoldalúan táplálkozó emberek étrendjét, optimalizálják a zsírsavszintet, és segítenek az ideális testsúly kialakításában. Rostjai megába szívják, és kiürítik a lerakódó káros és mérgező anyagokat, melyek a gyulladt, aknés bőr kialakulásáért felelősek. Így a szervezet felfrissül, és a bőr visszanyeri természetes szépségét.
Az ázsiai eredetű csodaszer szinte egyidős az emberiséggel, és nem csak a depresszió, a koncentrációs zavarok és a magas vérnyomás hatásos ellenszere, de vágyfokozó hatása miatt is közkedvelt.
A ginseng gyógyító erejét már az egyiptomiak is felismerték, és előszeretettel használták különféle betegségek gyógyítására. Az ázsiai eredetű gyökér mára már Európában is elterjedt, és joggal tartozik azon természetes csodaszerek közé, melyek nagyban javítják az ember életminőségét. Nehéz fizikai és szellemi megterhelés, magas vérnyomás, depresszió és koncentráció zavar esetén ajánlott a ginseng alkalmazása. A gyökér csökkenti a vérzsír szintet, serkenti a szervezet fehérje felépítését, valamint sikerrel alkalmazható az időskori cukorbetegség és a légzőszervi bajok leküzdésében is.
A kínai gyógyszereket használják betegségek megelőzésére és gyógyítására egyaránt. Alapanyagai főleg a természetben előforduló gyógyhatású növények, állati eredetű anyagok, ásványok, de vannak vegyi eljárással feldolgozott gyógyszerek és biokészítmények is. Már évezredekkel ezelőtt tudták, hogy gyógyhatású növényeket és állati eredetű anyagokat használhatnak fel a betegségek gyógyításában. Elnevezésük akkor lett „kínai”, amikor Kínába eljutottak az európai gyógyszerek is, ezzel különböztették meg a különböző medicinákat egymástól.
A kínai történetírásban feljegyeztek egy szájhagyomány útján terjedő mondát, amely szerint Shen Nong császár saját maga kóstolta meg a növényeket, és előfordult, hogy napi hetven mérgező növényt talált. Régen a kínai emberek a betegségek elleni küzdelemben folyton gyógyhatású növényeket kerestek, a bevált gyógyszerek receptjét aztán továbbadták utódaiknak.
A Xia-, Shang- és Zhou-dinasztia idején (az időszámítás előtti 22. századtól 256-ig) már voltak Kínában gyógyhatású borok és gyógyitalok. A Nyugati-Zhou-korban (az időszámítás előtti 11. az időszámítás előtti 771-ig) írták a Shi jinget (Dalok könyvét), amiben az első feljegyzések találhatók a gyógynövényekről. A most fellelhető könyvek közül a Nei Jing (szabadon „A fizika könyvének” fordítható) volt a leginkább elméleti alapkönyv, amely szerint az embert nem választhatják el a természettől.
A gyógyító növények használata egyidős az emberiséggel. Kínában már évezredek óta alkalmazzák a természetben rejlő gyógyító növények gyógyhatásait különféle betegségek, kellemetlen testi-lelki tünetek kezelésére. A Ming-dinasztia korában íródott gyógynövényes gyűjtemény a Ben Cao Gang Mu 1892 fajta gyógynövényt ismertet, azok pontos hatóanyag-tartalmának leírásával és 11096 receptet tartalmaz.
A gyógynövények alkalmazása a hagyományos kínai orvoslás igen fontos része, mert segítenek a test alkotóelemeinek /a "chi"-nek, a vérnek és a testnedveknek/ a megújulásában, valamint erősítik az immunrendszert, a test ellenálló képességét a külső behatásokkal szemben. A gyógyító növények olyan természetes hatóanyagokat tartalmaznak, melyek megváltoztatják a test kémiai összetételét, ezáltal segítik a természetes egészségi állapot helyreállítását. A tradicionális kínai orvoslás a gyógynövényeket az 5 elem /fa, tűz, föld, fém, víz/ tana alapján csoportosítja, ezzel megkönnyíti az orvos számára, hogy egy adott betegség kezelésénél a leginkább megfelelő gyógynövény kombinációt válassza ki.
Kínában évszázadok óta használnak különböző növényeket betegségek vagy valamilyen rendellenességből adódó kellemetlen fizikai-lelki érzet megszüntetésére. Az első gyógynövényes gyűjtemény a Qin dinasztia (i. e. 221-206) alatt jelent meg Shen Nong Bencao néven (Shen Nong Materia Medica). A kezdetekben elsősorban emésztési rendellenességek kezelésére használtak növényeket (pl. Dahuang), majd több gyógynövény megismerésével a velük kezelhető betegségek köre is kibővült.
Minden növénynek van rá jellemző sajátossága, mint energiája, íze, mozgási jellegzetessége, és hogy mely meridiánokkal áll kapcsolatban. A négyféle nergia a hideg, hűvös, meleg, forró. A hideg vagy hűvös növények általában lázat, szomjúságot, gyulladt torkot és hővel kapcsolatos betegségeket gyógyítanak. A gyógynövények ötfle lehetséges íze: csípős, édes, savanyű, sós és keserű. A csípős gyógynövényeket izzasztásra, a qi és vér keringésének serkentésére használják. Ezeket rendszerint felszíni, felületi problémáknál alkalmazzák.
Az édes gyógynövényeknek három fő funkciója van: a hiányok feltöltése, más gyógynövények harmonizálása, detoxifikálása, fájdalom csillapítása és akut betegségek súlyosbodásának megakadályozása.
A savanyú gyógynövényeknek szintén három funkciójuk van: összehúz, gátol és szilárdít. Az ilyen növények jók izzadás, hasmenés, magfolyás, fehérfolyás megállításához.
A hagyma olyan, mint az emberi sejt. A tudomány mai állása szerint segítik eltávolítani a veszélyes mérgező és salak anyagokat a sejtekből. Erősíti és ellenállóvá teszi a sejteket, erősítve az immunrendszert. A mai korunk szennyezett levegője káros hatással van a tüdőre, a legfontosabb légző szervünkre. A mindennapi hagyma fogyasztásával, nagy részben, ki lehet védeni, a szennyező anyagok kártevését. Sőt, annak ellenére, hogy könnyeket csal a szemünkbe, tisztítja a szemet is!
A kétéves fejlődésű növény egész évben folyamatosan kapható. Tavasszal a friss hajtásokat újhagyma néven fogyasztjuk. Nyár elejére-közepére ebből lesz a főzőhagyma, majd szeptemberre a tárolható vöröshagyma.
A víz szervezetünk anyagcseréjében és az agyi működésekben kiemelt szerepet játszik.
A csapvíz előnye bármelyik szomjoltóval szemben, hogy jódot tartalmaz.
2 pohár víz rögtön felébredés után (ez lehet szénsavmentes ásványvíz) segíti a belső szervek működését.
1—pohár víz, étkezés előtt 30 perccel, elősegíti az emésztést.
1—pohár víz, fürdés előtt lecsökkenti a vérnyomást.
1—pohár víz lefekvés előtt megelőzi az agyvérzést és az alvás közben gyakran előforduló szívrohamot.
A hosszú élet egyik titka a mák!
Ki ne szeretné a fiatalos erőnlétét könnyen fenntartani, és az életét meghosszabbítani. Szerencsére a mák fontos helyet foglal el a magyar étkezési kultúránkban, jóllehet kevesen ismerik annak áldásos gyógyhatását.
Mit kell tudnunk a mákról?
Gazdagon tartalmaz (csontépítő), magnéziumot, (OMEGA4) növényi zsírsavat, aminosavat, foszfort, kalciumot, káliumot és vasat. Hatását abban fejti ki, hogy lassítja az öregedési folyamatokat; megállítja csontszövetek leépülését, és elkezdi újra építeni. Továbbá elősegíti a magas vérnyomás csökkenését. A telítetlen zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása.
Normalizálja a vér koleszterin szintet, miközben fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. És nem utolsó sorban, szinte teljesen megszünteti (frontváltozásnál) a lábban keletkező görcsöt. Továbbá, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására. És még egy érv szól mellette: ötödébe kerül, mint az agyon reklámozott étel-kiegészítők, jóllehet a hatásfoka túlhaladja. Azt is tudnunk kell, nem azonnal, hosszabb távon (2-3 hónap) fejti ki gyógyító hatását. Sajnos a betegség gyors futó, a gyógyulás távfutó.
Apukámat idézve: “a dió egy csoda”. Nos, ezt a csodát körül kell járni, hogy jobban megismerjük, miért is az.
Most a dióleveléről szeretnék kicsit bővebben foglalkozni.
“A diólevélnek keserű nyálkahártya-összehúzó, tonizáló hatása van, cserzőanyagokban nagyon gazdag. Összehúzó, cserző hatását a levél tannintartalma, baktériumölő, gombaölő, rovarölő és rovarriasztó hatását pedig a vele kapcsolatban lévő ellagénsav okozza.”
A koszorúér-betegség megelőzésére érdemes naponta egy maréknyi diót vagy mandulát megenni, mert csökkenti a "rossz" koleszterin szintjét, így lényegesen kisebb az esélye a szívinfarktusnak. Több korábbi vizsgálat eredményeit megerősítve amerikai kutatók tanulmányukban a makadámiadió szívet védő hatását bizonyították.
Régóta ismert, hogy ahol sok diót, mogyorót, mandulát fogyasztanak, ott lényegesen ritkább az infarktus és általában mindenféle érbetegség. Egy nagyszabású tanulmányban 31.208 felnőtt vizsgálata azt igazolta, hogy akik hetenként legalább egy-négy alkalommal rágcsáltak ilyen ropogós gyümölcsöket, azoknak 25 százalékkal csökkent a koszorúér-betegség kockázata.
A természetes szénhidrát az egyik fő táplálékunk, ezzel szemben a finomított cukor számos betegség forrása.
A legfőbb ok, amiért ártalmunkra van, az, hogy a természetben előforduló növények cukortartalma lényegesen alacsonyabb, mint a bolti fehér cukoré.
Milyen károkat okoz a cukor a szervezetben?
A cukor a testbe bekerülve elvonja a szervezetből a vitaminokat, ásványi anyagokat az emésztésére, de-toxikálására és kiürítésére való törekvésében.
A cukor az emésztés során erjesztő hatású, amikoris ecetsav, szénsav és alkohol keletkezik. Az ecetsav, de főleg az alkohol nagyon erős romboló hatású a bél membránjaira. Az alkohol még a vesét is roncsolja, kihatással van az idegrendszerre. A cukor-fogyasztás savasító hatást vált ki, ennek ellensúlyozására a testben már meglevő ásványi anyagokat kell a szervezetnek előszednie hogy kiigazítsa a pH egyensúlyt. Például nátriumot, káliumot, magnéziumot, kalciumot. Rendszeres cukor-fogyasztásnál a test kénytelen például a hiányzó kalciumot már a saját csontjaiból is előszedni, ezzel csontritkulást okozva és súlyosbítva a fogszuvasodást, amit eredetileg a cukor erős savassága váltott ki.
A túl sok cukor fogyasztása végül is minden szervre kihat. Eredetileg a májban glukóz (glycogen) formájában halmozódik fel és a máj megduzzad.
Egyedi látogatók
![]() | Ma | 117 |
![]() | Tegnap | 170 |
![]() | E-héten | 833 |
Névnap

Holnap