Mustár influenza és gombás fertőzés ellen!

2014 november 30
(0 szavazat)

Két bevált mustáros recept segítségével pillanatok alatt leküzdheted a kellemetlen panaszokat! A mustárt már az ókorban használták gyógynövényként, de korábban a görögök és a rómaiak is sokra becsülték. Napjainkban inkább a virsli elengedhetetlen kísérőjeként tartják számon, pedig egészségügyi hatásai ma is jelentősek. Ismerd meg, hogyan alkalmazhatod a sokarcú gyógynövényt házilag különféle betegségek ellen!


A mustár története

Marcus Aurelius császár udvari orvosa, a pergamoni Galénosz által ezzel a növénnyel gyógyított betegségek skálája a fagyástól és tüdőgyulladástól egészen a bénulásig terjedt.

Csak a középkorban kezdték a fekete mustárt Európában is termeszteni, ám ezt követően gyorsan bevonult a kolostorok gyógyfűkészletébe. Szinte minden korabeli műben hosszasan taglalva méltatták hatásosságát belső tisztítóeszközként, de afrodiziákumként is. A növény gyógyerejébe vetett bizalom nagyságát bizonyítja egy 16. századi gyógyfüves könyv, amely szerint a mustár még a szélütéstől is megvéd.
Fekete és fehér

Fekete és fehér mustárt különböztetnek meg, mindkettő a keresztesvirágúak –- latinul Brassicaceae - családjába tartozik, és a Földközi-tenger térségéből származik. Az ismertebb fekete mustárt Németországban is termesztik. Gyógyászati célra Lengyelországból, Pakisztánból, Törökországból és Kínából szállítanak. A fehér mustárt már a sumérok is használták, Európában pedig a rómaiak terjesztették el.

Milyen hasznos vegyületeket tartalmaz?

A két mustárfaj gyógyászatban alkalmazott magja zsíros olajat, nyákanyagokat és főként mustárolaj-glikozidokat tartalmaz - ez utóbbiak adják csípős ízét. A mustármag feldolgozásakor a mustárolaj-glikozidokat enzimekkel cukorra és mustárolajra bontják. Az olaj elősegíti a helyi vérellátást, ingerli és tisztítja a bőrt, valamint antimitotikus hatású.

Alkalmazási formái

A patikában mustárliszt formájában kapható mustármagot kizárólag külső alkalmazásra, borogatás vagy lábfürdő formájában ajánlják.

A mustárszeszt csakis reumás panaszokra szokták használni. Tartsd szem előtt, hogy a mustáros borogatás ingerel és megerőltető. Legyengült páciensek, illetve hat éven aluli gyermekek esetében nem alkalmazható. Lehetséges mellékhatásként a mustár hosszabb ideig tartó használatakor bőrproblémák léphetnek fel.

Bevált házi receptek

Mustáros borogatás influenza és nátha ellen

Köhögés, nátha és influenza kezelésére négy evőkanál mustárlisztet - mustármagból készült lisztet - keverj péppé egy pohár langyos vízben. Ne forróban, mert úgy az enzimeket könnyen szétbomlanak. Kend az egészet tiszta vászondarabra, majd helyezd a mellkasodra, és tíz-tizenöt percig hagyd rajta. Miután levetted a borogatást, fontos, hogy az érintett bőrfelületet alaposan megtisztítsd, nehogy a bőrredőkben maradjon a pépből.

Gombás fertőzésre

Míg az egész szervezetet érintő Candida fertőzés esetén nem ajánlott a mustár - feldolgozott formában történő - fogyasztása, addig lábgomba ellen segítséget nyújthat a gyógynövény. Mustárolajat vagy mustárlisztet is feloldhatsz egy lavór langyos vízben. Előbbiből harminc cseppet érdemes tejben elkeverni, és csak azután önteni a lavórba - mivel az olaj valójában nem oldódik vízben. A mustárlisztből körülbelül négy evőkanálnyit kell a lavórban elkeverned. Áztasd a lábad negyed órát, majd egy hétig naponta ismételd.

Cikkünk az Anthenaeum Kiadó Kis kolostori patika című könyve alapján készült.

Időjárás

Többnyire tiszta

-2°C

Budapest

Többnyire tiszta

Páratartalom: 73%

Szél: 27.36 km/h

Névnap

2019. október 19. szombat
Nándor

Holnap
Vendel
napja lesz.

Oldalainkat 411 vendég és 0 tag böngészi

Fel