Dzsiogulan tea forrázat csészében
Forraljunk fel friss vizet (legjobb a természetes forrásvíz), és forrázzuk le a friss dzsiogulan leveleket. Csészénként (250 ml) 1 teáskanál (1 g) dzsiogulant használjunk. A leveleket 3-5 percig áztassuk. A teát ne szükséges leszűrni, néhány levelet el is rágcsálhatunk.
A dzsiogulan zamata egészen különleges, amit könnyen elrontanak a csapvízben lévő vegyszerek. A legjobb dzsiogulan teához tisztított vizet használjunk. A legtöbb teával ellentétben a dzsiogulan nem lesz keserű, ha hosszabb ideig áll. Minél tovább áll a tea, annál édesebb lesz.
Dzsiogulan tea forrázat kannában
Szűrős kannát vagy teaszűrőt használjunk. Mindenképpen hagyjunk elég helyet, hogy a levelek kibomolhassanak. Minden 250 ml vízre egy teáskanál dzsiogulant használjunk, és adjunk hozzá plusz egy kanállal. Öntsünk forró vizet a levelekre, és 10-15 másodperc múlva öntsük le róla. Így leöblítjük a leveleken található port vagy törmeléket. Öntsük fel a kannát forró vízzel, és hagyjuk állni 3-15 percig.
A dzsiogulan tea hűtve is kitűnő. Készítsünk reggel egy kanna teát, tegyük a hűtőbe, és különösen meleg időben egész nap élvezhetjük.
Dzsiogulan naptea recept
Átlátszó üvegkancsót használjunk, és minden 250 ml vízre egy teáskanál dzsiogulant. Fedjük le a kancsót, és 1-2 órára helyezzük közvetlen napfényre. A dzsiogulan napteát ihatjuk melegen, lehűtve vagy jeges teának is.
Dzsiogulan főzet készítése
Aki igazán szereti a telt ízű dzsiogulan forrázatot, az le lesz nyűgözve attól, hogy mennyivel többet is kaphat. Készíts dzsiogulan főzetet úgy, hogy a leveleket 1-3 percig zubogó, tiszta vízben főzöd. Majd vedd le a tűzről és fedd le a főzőedényt, vagy a főzetet a levelekkel együtt öntsd át egy termoszba, így egész nap élvezheted a teát.
A dzsiogulan tea behűtve is remek. Az elkészült teát tegyük a hűtőbe, vagy öntsük jégkockákra. Nagy melegben is élvezhetjük az egészséges és finom teát.
A kiforrázott dzsiogulan levelek felhasználása
Miután elkészítetted a teát, miért dobnád el a még használható leveleket?
- A dzsiogulan levelek belső használata: Adjuk hozzá salátához, tésztaételekhez vagy dobva-rázva sütött zöldségekhez. A levelek növelik az étel rosttartalmát, és különleges, édes-kesernyés ízzel gazdagítják. A száraz dzsiogulan levelek sütésnél is felhasználhatók: süteményekben, kenyérbe, még fagylaltba is.
Japánban több mint 20 éve fedezték fel a dzsiogulant, mint hatékony és egészséges természetes édesítőszert. Ma Japánban a dzsiogulant fagylaltokban és üdítőkben is használják.
- A dzsiogulan levelek használata külsőleg: a leforrázott dzsiogulan levelek arcpakolásként használhatók. A nedves leveleket gézbe vagy nejlonharisnyába csavarva a száraz vagy durva bőrfelületre helyezzük. Próbáld ki a könyöködön a hideg, száraz téli hónapokban, és le elszel nyűgözve az eredménytől.
A kapszulák gyártása során porrá tört dzsiogulant használunk. De a dzsiogulan-por használható kozmetikai cikkekben, szappanokban, krémekben, samponokban is. A darálógépeknél dolgozó alkalmazottaink sok bókot kapnak szeretteiktől. Azt mondják, hogy a por belepi alkarjukat, amely így hetekig puha, bársonyos marad.