A teákban lévő gyógynövények

2014 augusztus 09
(2 szavazat)

Aranyvessző:

 

Aranyvessző Amerikából származó, de Magyarországon is, különösen a Dunántúlon, elterjedt évelő növény.

 

Közparkokba dísznövényként is telepítik.

A drog a növény szárának felső 40-50 cm-ében található. Teáját magas vérnyomás, epe-, vese-, hólyagbántalmak, nehéz havivérzés, szamárhurut, reumás ízületi fájdalmak ellen, izzasztóul, vizelethajtóul, külsőleg pedig toroköblítőként használják.

 

 


Bojtorjángyökér:

Bojtorjángyökér A bojtorján utak mentén, erdők szélén, házak körül néha nagy csoportokban termő kétnyári növény. Három fajtája létezik, mindhárom gyógynövény.

Az elsőéves, tehát virágzó szárat még nem hajtott növények gyökerében található a hatóanyag.

Főzetét magában vagy teakeverékekben is fogyaszthatjuk vizelethajtónak, izzasztónak, epe- és vesekőoldónak. Külsőleg különféle bőrbajok (pl. sömör, ekcéma, ótvar) ellen használják. Torokgyulladás esetén gargarizálhatunk vele. Hajmosó víznek is alkalmas, hajhullás, korpásodás és hajzsírosodás ellen. Bojtorjángyökér néven kapható hajkenő- illetve paraffinolaj, melyben bojtorjángyökeret főztek ki. A túlzott kozmetikázástól, festéstől élettelenné, törékennyé vált haj kezelésére ajánlott.

Lapulevelének hatása epeműködést serkent, vizelethajtó és vértisztító. Bőrbajok és daganatok gyógyítására használt népi szer. Magját epe- és vesebántalmak ellen alkalmazzák. Madáreledelnek is gyűjtik.


Csalán:

Csalán Az ország egész területén előforduló, nagy tömegekben élő növény. Ha a testhez ér égető, viszkető fájdalmat okoz.

A csalánnak a leveleit és a gyökérzetét kell gyűjteni. Alkalmazási köre igen tág. Teáját reuma, köszvény, cukorbaj, vízkór, csalánkiütés, hólyaghurut, magas vérnyomás, gyomor- és bélhurut, bőrkiütések, vesehomok ellen valamint vértisztítóként, vizelethajtónak, általános erősítőnek, gyomor- és bélvérzés, köhögés csillapítására isszák.

Külsőleg aranyeres bántalmak ellen ülőfürdőként, borkiütések ellen borogatásként, hajhullás és korpaképződés, valamint hajzsírosodás ellen mosóvízként, torokgyulladás ellen gargarizmaként használják. A fiatal csalánlevélből főzeléket is készíthetünk. Nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat és ásványi sókat.

Fontos tudni, hogy a teakeverékek fogyasztásában a csalán bélbolyhokat izgató hatása miatt három hét után egy hét szünetet ajánlott tartani.


Csipkehús:


Csipkebogyó A csipkebogyónak a különböző vadrózsa fajták termését nevezzük. Csipkehúsnak a felhasított, magvaitól, szőreitől megtisztított bogyót.

 

A csipkebogyó már az ókorban is ismert gyógynövény volt. A sorvadásos betegségek ellen alkalmazták. Igazi értéke azonban a C vitamin, mely elengedhetetlenül szükséges a szervezet ellenálló képességének megőrzéséhez. Járványok idején, különösen az influenzával szemben jelentősen növelhetjük ellenálló képességünket a C vitamin fokozott fogyasztásával. (Túladagolni nem lehet, a felesleges mennyiség kiürül a szervezetből.) Ezen kívül alkalmas még vese- és hólyagbajok kezelésére.

 

 


Gyermekláncfű:


Gyermekláncf? Ismertebb nevén pongyola pitypang. Kora tavasszal nyíló, az egész ország területén elterjedt évelő növény. A növény minden részéből felsértéskor fehér, kesernyés ízű, tejnedv csordul ki.

A drog a növény gyökerében és levelében található. A virágokban és a levelekben B2- és C-vitamin van.

Teáik emésztést serkentők, epeműködést elősegítők, vizelethajtók, vértisztítók, erősítők, epebajokat gyógyítók. Az őszi gyűjtésű levélből kávépótszer is készül.

 

 


Kökényvirág:


Kökényvirág A rózsafélék családjába tatozó, erdők szélén, legelőkön sokfelé előforduló cserje. Termése kb. 1 cm átmérőjű kékes-hamvas bogyó.

Kinyílt virágait és érett terméseit kell gyűjteni.

A virág teája enyhe hashajtó, vértisztító, vizelethajtó és magas vérnyomás-csökkentő hatású. A termés főzetét bélhurut ellen használják.

 

 

 

 


Máriatövis levél:


Máriatövis Dél-európai és észak-afrikai napos, köves lejtőkön található kétéves növény.

Az egész növény alkalmazható drogként.

Máj- és epekőellenes gyógyszer, továbbá az ebből eredő kényelmetlenségek hatásos ellenszere. Ércsomó- és nyombélfekélynél is ajánlják.

 

 

 

 


Szárított szilva:


Szilva A szárított növények a tartósítás során csak nedvesség tartalmukat veszítik el, vitamintartalmuk 80%-át megőrzik. Vegyszerekkel nem kezelik.

A szilva serkenti a bélműködést, segíti az emésztést.

Időjárás

Többnyire tiszta

-2°C

Budapest

Többnyire tiszta

Páratartalom: 73%

Szél: 27.36 km/h

Névnap

2020. máj. 29. péntek
Magdolna, Magdaléna, Léna

Holnap
Janka, Zsanett
napja lesz.

Oldalainkat 1732 vendég és 0 tag böngészi

Fel