fbpx
Nyomtatás

Kínai gyógynövények

2014 augusztus 03
2487 megtekintés    
 • Kínában évszázadok óta használnak különböző növényeket betegségek vagy valamilyen rendellenességből adódó kellemetlen fizikai-lelki érzet megszüntetésére. Az első gyógynövényes gyűjtemény a Qin dinasztia (i. e. 221-206) alatt jelent meg Shen Nong Bencao néven (Shen Nong Materia Medica). A kezdetekben elsősorban emésztési rendellenességek kezelésére használtak növényeket (pl. Dahuang), majd több gyógynövény megismerésével a velük kezelhető betegségek köre is kibővült.

  Minden növénynek van rá jellemző sajátossága, mint energiája, íze, mozgási jellegzetessége, és hogy mely meridiánokkal áll kapcsolatban. A négyféle nergia a hideg, hűvös, meleg, forró. A hideg vagy hűvös növények általában lázat, szomjúságot, gyulladt torkot és hővel kapcsolatos betegségeket gyógyítanak. A gyógynövények ötfle lehetséges íze: csípős, édes, savanyű, sós és keserű. A csípős gyógynövényeket izzasztásra, a qi és vér keringésének serkentésére használják. Ezeket rendszerint felszíni, felületi problémáknál alkalmazzák.

  Az édes gyógynövényeknek három fő funkciója van: a hiányok feltöltése, más gyógynövények harmonizálása, detoxifikálása, fájdalom csillapítása és akut betegségek súlyosbodásának megakadályozása.
  A savanyú gyógynövényeknek szintén három funkciójuk van: összehúz, gátol és szilárdít. Az ilyen növények jók izzadás, hasmenés, magfolyás, fehérfolyás megállításához.

  A sós ízű gyógynövények puhítják a keményedéseket, olajosítja a beleket és elősegíti a leflé való ürítést. Az ilyen növényeket kemény székletek lazításához, vagy kemény duzzanatok/daganatok (mint strúma) oldásához használják.
  A keserű gyógynövények elősegítik a bélmozgásokat, enyhítik a lázat és hőérzetet, harmonizálják a qit, felszárítják a nedvességet és kitisztítják a hőt. Ugyanakkor táplálják a veséket és jók a nedvesség eredetű betegségek kezelésére is.

  A gyógynövény a felszívódás után négy különböző irányba mozoghat: a fej irányába felfelé; a lábak irányába lefelé; befelé, a zang és fu szervek irányába; vagy a felszíni rétegek felé kifele. A felfelé mozgó növényeket az esési tünetekkel járó betegségeknél (mint megsüllyedt szervek) használják. A lefelé mozgókat az emelkedési tünetekkel járó betegségeknél (mint köhögés, hányás), a kifelé mozgókat izzasztásra, befelé haladó felszíni tünetek kezelésére, a befelé mozgókat a bélmozgások és az emésztés serkentésére.
  Minden gyógynövény megfelel valamelyik meridiánnak vagy meridiánoknak, például a Jie Geng megfelel a tüdő-funkciókörnek, és alkalmas asztma vagy köhögés kezelésére. A borda fájdalom vagy fájó szem a májra utal, ezért mivel a Gou Teng növény a máj-funkciókörrel áll kapcsolatban, ezért alkalmas a máj betegségeinek kezelésére.


  banlangenBanlangen tea

  A nyugat-ázsiai eredetű indigófa gyökerét (Radix Isatidis, Banlangen) ősszel takarítják be, majd miután a földet eltávolították róla, napon szárítják. Ezután durva porrá dolgozzák fel, és mint tea fogyasztható. Kínában igen közkedvelt gyógynövény, a Tradicionális Kínai Orvoslás is előszeretettel alkalmazza főként az esős, hűvös időszakokban. Leggyakoribb feldolgozási eljárása a granulálás vagy instantizálás, így a termék forró vízben vagy teában feloldva azonnal fogyasztható ízletes itallá válik.

  Felhasználási javaslat: 1 tasak tartalmát 2-3 dl forró vagy hideg vízben feloldva, azonnal fogyasztható italt kapunk. Naponta 3-5 csészével is elfogyaszthatunk.

   

  galagonyaGalagonya tea

  Főbb összetevők: galagonya gyümölcshús
  A kínai galagonya (Crataegus pinnatifida) gyümölcsének hatóanyagai hozzájárulhatnak a szív és a vérkeringés normál állapotának fenntartásához, valamint segíthetik az egészséges emésztést.

  Felhasználási javaslat: 1 teafiltert egy csészényi forrásban lévő vízzel leöntjük és 8-10 percig állni hagyjuk. Naponta 1-2 csészényi tea elfogyasztása javasolt.

   

  ginseng slimGinseng Slim tea

  Összetevőinek köszönhetően hozzájárul a szellemi és fizikai teljesítő képesség fenntartásához, segíti a testsúly kontrollt. Antioxidáns tulajdonsága révén hozzájárul a káros szabad gyökök semlegesítéséhez, melyek felelőssé tehetők az oxidációs eredetű öregedési folyamatokért is.

  Felhasználási javaslat: 1 teafiltert egy csészényi forrásban lévő vízzel leöntjük és 3-5 percig állni hagyjuk. Naponta legfeljebb 2-3 csészényi teát fogyasszunk. Tetszés szerint ízesíthetjük.

   

  gyomorteaTieguanyin gyomor tea

  Főbb összetevők: Tieguanyin tea, jujuba, csűdfű, poria

  Rohanó, stresszes világunkban, valamint a helytelen táplálkozás miatt a gyomor fala érzékennyé válik, a gázok felhalmozódnak a gyomorban és az emésztőrendszerben. Ez a kiváló távol-keleti teakeverék segíthet az egyensúly helyreállításában.
  Kerüljük a hideg, nehezen emészthető, csípős ételek fogyasztását. Hasznos a meleg, folyékony ételek pl.: levesek, könnyen emészthető étkek és meleg tea rendszeres fogyasztása.
  Cégünk a pekingi kínai hagyományos orvoslás kutatóintézetének szakembereivel együttműködve a tradicionális gyógynövény elmélet, valamint a modern tudományos eszközök felhasználásával fejlesztette ki ezt a teát, mely sok ember számára igazi kinccsé lett.

  Felhasználási javaslat: naponta egy teafiltert 2dl vízzel leforrázunk, majd 5 percig állni hagyjuk. Magas hatóanyag tartalma miatt, ha szükségét érezzük egy filter, 0,5 liter tea elkészítéséhez is elegendő. A teát lehetőleg evés után fogyasszuk. Ajánlatos egy-két hónapos kúrát tartani.

   

  ginkgoInstant Ginkgo biloba tea

  Főbb összetevők: Ginkgo biloba kivonat, nádcukor

  A Ginkgo biloba (páfrányfenyő) ősi magvas fafaj. Már az 1500-as években készült kínai gyógynövény enciklopédia, a Bencao Gangmu is szól a ginkgo szervezetre gyakorolt kedvező hatásairól, terápiás felhasználásának lehetőségeiről. A Ginkgo biloba levelének két legfőbb hatóanyaga a ginkgolid és a bilobalid, illetve különböző flavonoidokat is tartalmaz, melyeknek az antioxidáns, azaz szabadgyök-lekötő hatás is köszönhető. Fogyasztása támogatja a normál vérkeringést, mely összefüggésben áll az agyi teljesítménnyel és aktivitással. Segít fenntartani a memóriát a kor előrehaladtával is.

  Felhasználási javaslat: 1 tasak tartalmát 2-3 dl forró vagy hideg vízben feloldva, azonnal fogyasztható italt kapunk. Naponta 1-2 csészével fogyasszunk.

   

  gyömbérInstant mézes gyömbér tea

  Főbb összetevők: gyömbér, cukor, méz

  Kínában a gyömbér használata hosszú időre, i. e. több évszázadra nyúlik vissza. Mára a világ minden táján egyaránt kedvelt fűszer és gyógynövény. Hatóanyagai hozzájárulhatnak az emésztőrendszer jó közérzetének fenntartásához, az émelygéses állapotok elkerüléséhez például utazások alkalmával. Fogyasztása segíthet fenntartani a szervezet természetes védekező képességét.

  Felhasználási javaslat: 1 tasak tartalmát 2-3 dl forró vagy hideg vízben feloldva, kellemes ízű ital nyerhető belőle.

   

  mályvaMályva tea

  A pangó széklet számos betegég okozója lehet, és egyszersmind rengeteg energiát von el a szervezettől. Napjaink rostszegény, zsíros étrendje is hozzájárul a renyhe bélműködéshez. A könnyű széklet által az ember sokkal könnyebbnek, könnyedebbnek, felszabadultabbnak érzi magát. Az évek során számos fogyasztó hálás köszönő levele erősít minket abban, hogy vásárlóink kedvelik ezt az áldásos teát. A hatás fokozása érdekében a tea már kapszulával kiegészítve is kapható.

  Felhasználási javaslat: 1 teafiltert egy csészényi forrásban lévő vízzel leöntünk és 8-10 percig állni hagyjuk. Naponta legfeljebb 2 csészényi tea elfogyasztása javasolt az esti órákban, étkezés után.

  Figyelmeztetés: gyermekek, terhes és szoptatós kismamák számára nem ajánlott.

   

  ginseng Panax Ginseng tea

  Főbb összetevők: panax ginseng, zöld tea

  A Panax ginseng hozzájárul a normál vérkeringés fenntartásához, ami összefüggésbe hozható a szellemi teljesítő képességgel és aktivitással. Hozzájárul a test vitalitásához, segít, hogy energikusabbnak érezzük magunkat. Támogatja az immunrendszert, antioxidáns hatása révén semlegesíti a szervezetben a sejteket és a szöveteket károsító szabad gyököket.

  Felhasználási javaslat: 1 teafiltert egy csészényi forrásban lévő vízzel leöntünk és 15-20 percig állni hagyjuk. Naponta 1-2 csészényi tea elfogyasztása javasolt. Tetszés szerint mézzel vagy cukorral ízesíthetjük.

   

  pollengrapePollengrape tea

  Szőlőmag kivonatot és különleges gyógynövénykeveréket tartalmazó teakeverék. A szőlőmag kivonat hatóanyaga az OPC (oligometric proanthocyanidin), melynek antioxidáns képessége hatékonyabb, mint az E-vitaminé, és a C-vitaminé. Kombinált gyógynövény-összetételének köszönhetően a Pollengrape támogatja az immunrendszert, erősíti és energiával tölti fel a szervezetet. Semlegesíti a káros szabadgyököket, melyek leginkább a sejthártyákat károsítják. Az egészséges sejthártya meg tudja akadályozni az allergiát kiváltó hisztamin szabaddá válását, hozzájárulva ezzel az egyensúly visszaállításához.

  Felhasználási javaslat: 1 teafiltert 3dl vízben, 3-6 percig forraljuk, vagy 3dl vízzel leforrázzuk és 10-15 percig állni hagyjuk. Esetenként napi 1-2 csésze teát fogyasszunk. Ha szükségét érezzük a napi adagot 2-3 csésze teára is emelhetjük. Tetszés szerint egy kanál mézet is tehetünk a teánkba.

   

  ganodermaInstant Shiitake és Ganoderma tea

  Főbb összetevők: Shiitake és Ganoderma gomba kivonat, nádcukor

  A Shiitake és a Ganoderma gomba egyaránt fontos fehérje-, kálium- és cink-forrás. A Távol-Keleten használatuk hosszú időre nyúlik vissza, mind az étkezés, mind a hagyományos gyógyászat terén. Mindkét gomba rostanyagban gazdag, nagy mennyiségben tartalmaz a szervezet számára fontos aminosavakat, B- és D-vitamint. Hozzájárulnak a természetes immunvédelemhez (az ellenálló képesség csökkenését eredményező hosszantartó betegségek és kezelések után rendkívül fontos a legyengült immunrendszer helyreállítása).

  Felhasználási javaslat: 1 tasak tartalmát 2-3 dl forró vagy hideg vízben feloldva, azonnal fogyasztható italt kapunk. Naponta 1-2 csészével fogyasszunk, lehetőleg éhgyomorra.

  • Forrás: kinaigyogyaszat.hu

  Ez a weboldal cookie-kat használ a hitelesítés, navigáció és egyéb funkciók kezelésére. Honlapunk használatával Ön elfogadja hogy cookie-kat helyezhetünk el az eszközén.
  GDPR letöltés | GDPR rendelet