Rákellenes fűszernövények

2014 november 11
(1 szavazat)

Mit fogyassz gyakrabban? A fokhagyma, a kurkuma és a gyömbér antioxidáns hatásuk révén ütőképes védelmet nyújtanak!
Érdemes kicsit alaposabban körülnézned a konyhádban: lehet, hogy amit eddig csak ízesítőnek tartottál, valójában orvosság.

Használd kicsit tudatosabban az alábbi fűszernövényeket! Minél gyakrabban vannak terítéken, annál nagyobb eséllyel fejthetik ki egészségvédő hatásaikat.

Kurkuma – sárga arany

Rákellenes táplálékok: Alma » Szilva » Brokkoli » Zöld tea » Kékszőlő » Olajbogyó » Fokhagyma » Shiitake gomba

A currypor fő alkotóelemét, a kurkumát több ezer éve sikeresen alkalmazza az indiai és a kínai gyógyászat. Az emésztési zavaroktól a menstruációs problémákig számos panaszt kezelnek vele. A sárga virágú kurkuma - vagy más néven gyömbérgyökér - aktív hatóanyaga a kurkumin. Erről a narancssárga fűszerről az elmúlt években számos egészségügyi szempontból előnyös tulajdonsága derült ki.

Antioxidáns hatása csaknem azonos a C- és E-vitaminéval. Véd a szabadgyök-molekulák ellen - melyek sejtkárosodást okoznak. Sőt, nemcsak gátolja a rákos sejtek kialakulását, de akár meg is állíthatja a kór előrehaladását.

A kurkuma antioxidáns tulajdonsága mellé azonban gyulladásgátló, májenzimtermelést fokozó, illetve epekiválasztást serkentő hatás is társul. Mindezeknek köszönhetően különösen az emésztőrendszer daganatos betegségeinek lehet kiváló ellenszere.

Fokhagyma – aromás gyógyír

A fokhagymát már ősidők óta szinte mindenre alkalmazzák, a lepra gyógyításától kezdve, a féregűzésen át, egészen az aranyér megszüntetéséig. Napjainkban a kísérletek nagy része a szív- és érrendszeri, valamint a rák elleni hatását vizsgálja.
Elsősorban a különféle emésztőrendszeri daganatok megelőzésében lehet eredményes a fűszernövény.

A kutatók még nem ismerik pontos hatásmechanizmusát, de valószínűleg több folyamatban is közrejátszik. Először is a fokhagyma növeli azoknak az enzimeknek az aktivitását, melyek gátolják a kóros sejtburjánzást elindító anyagokat. Másodszor pedig akadályozza a gyomorrák kialakulásában szerepet játszó nitritvegyületek képződését. Végül antioxidáns hatásai is jelentősek, pusztítja a kórokozókat, serkenti az immunrendszert.

Nagy mennyiségű fokhagyma fogyasztása után előfordulhat, hogy gyomorégést, fokozott bélgázképződést tapasztalsz. Ezek a mellékhatások megszüntethetők, ha kapszulás formában fogyasztod a növényt.

Gyömbér - csípős csodanövény

A gyomornyugtató hatásáról híres gyömbért India egyes területein, Kínában, Jamaicában és más trópusi vidékeken termesztik. A meleg éghajlatot kedvelő növény szoros rokonságban áll a kurkumával. Főzéshez és gyógyításhoz egyaránt a gyöktörzset használják fel.

A michigani egyetem tudósai vizsgálataik alapján arra jutottak, hogy a gyömbér hatékony segítség lehet a rák elleni küzdelemben. Laboratóriumi körülmények között a fűszernövény a rákos sejtek anyagcseréjének leállását okozta. Szakértők szerint a gyömbér elsősorban a petefészekrák ellen lehet hatásos.

A fűszernövény a kemoterápiás kezelésekkel együtt járó rosszullét megszüntetésében is segít. Ilyen esetekben érdemes már étkezés közben bevenni a gyömbért, így csökkentheti a gyomorpanaszok kialakulásának kockázatát.

Cikkünk a Reader’s Digest Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok című könyv alapján készült.

  • Forrás: femina.hu

Időjárás

Többnyire tiszta

-2°C

Budapest

Többnyire tiszta

Páratartalom: 73%

Szél: 27.36 km/h

Névnap

2019. március 23. szombat
Emőke

Holnap
Gábor, Karina, Miléna
napja lesz.

Oldalainkat 179 vendég és 0 tag böngészi

Fel