Teaivás közben lehetőleg kövessük a nagy múltú hagyományokat. Ne olvassunk, ne nézzünk tévét, ne hallgassunk rádiót, csak arra gondoljunk, hogy az anyaföld növényeinek hatóanyagai felszívódnak a vérünkbe, onnan egész szervezetünket elárasztják, erősítenek és gyógyítanak.
Hogyan készítsük el a teát?
A puha növényrészekből álló teafüvet leforrázzuk, átlagosan 6-7 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A tömörebb állományú növényrészekből (pl. gyökér, gumó, kéreg, termés) főzetet készítünk, forraljuk 5-10 percig és 10-15 perc múlva szűrjük le. Előfordul, hogy a növény hőérzékeny hatóanyagot tartalmaz, ilyen a csipkebogyó és a lenmag, ilyenkor áztatás szükséges. Hideg vízzel leöntve 8-10 óra hosszat szobahőmérsékleten tartjuk, azután szűrjük és fogyasztás előtt langyosítjuk.
A gyógynövények általában egy évig őrzik meg hatóanyag tartalmukat, azon túl nem tanácsos felhasználni őket. A régi gyógyfüvekből fürdőt készíthetünk.
Sohase igyunk forró teát! Ne cukrozzuk, ha édesíteni szeretnénk, tegyünk bele mézet.
Mennyi teafüvet vegyünk egycsészényi gyógytea elkészítéséhez?
Általános szabályként elmondhatjuk, hogy teakeverékből 1 tetézett evőkanálnyit 2 dl vízhez, viszont egyfajta gyógyfűből 1 teáskanálnyi mennyiséget 2 deciliterhez. Frissen szedett zöld növényekből is készíthető tea, de ezekből kb. kétszeres mennyiség szükséges, mint a szárítottból.
Mennyi ideig tarthat egy kúra?
Nagyon gyakran azért hatástalanok a gyógynövénykúrák, mert azt túlságosan rövid ideig folytatják. Alapelv, hogy a súlyos, idült betegségek gyógynövénykúráit 3 hónapig kell folytatni, azután rövidebb szünet után ismételt kúrákat kell kezdeni. Másik alapelv, hogy ne várjunk átütő sikert komplex gyógymódkúra és életmód változtatás nélkül.
Együtt, egymást kiegészítve érvényesül a természetes gyógymódok hatása, új szokások, a természetes életmód kialakításával együtt.
Összetevők:
Jie Du Cha (méregtelenítő) |
Jian Fei Cha (testsúlycsökkentő) |
Miao Tiao Cha (testsúlykarbantartó) |
Bojtorján gyökér |
Szárított szilva |
Zöld tea |
Aranyvessző |
Gyermekláncfű |
Bojtorján gyökér |
Zöld tea |
Csalán |
Kukoricabajusz |
Csalánlevél |
Máriatövis levél |
Hibiszkusz virág |
Csipkehús |
Zöld tea |
Szárított szilva |
Kökényvirág |
Édeskömény |