Gyógyteák készítése

2014 augusztus 09
(0 szavazat)

Gyógyteák készítése és fogyasztása

A tea elkészítésének és a teaivásnak a japánok és a kínaiak ősidők óta mesterei. A hagyományos teaceremóniákon nem szabad hirtelen felhörpinteni a teát, szagolgatva és ízlelgetve, kortyonként iszogatják. Kis teakunyhóban végezték a szertartást, ahova az alacsony szemöldökfájú ajtón csak lehajtott fővel, alázatos lélekkel lehetett belépni, s megnyitott oldalain át szoros kapcsolatot biztosított a természettel.


Teaivás közben lehetőleg kövessük a nagy múltú hagyományokat.
Ne olvassunk, ne nézzünk tévét, ne hallgassunk rádiót, csak arra gondoljunk, hogy az anyaföld növényeinek hatóanyagai felszívódnak a vérünkbe, onnan egész szervezetünket elárasztják, erősítenek és gyógyítanak.

Hogyan készítsük el a teát?

A puha növényrészekből álló teafüvet leforrázzuk, átlagosan 6-7 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A tömörebb állományú növényrészekből (pl. gyökér, gumó, kéreg, termés) főzetet készítünk, forraljuk 5-10 percig és 10-15 perc múlva szűrjük le. Előfordul, hogy a növény hőérzékeny hatóanyagot tartalmaz, ilyen a csipkebogyó és a lenmag, ilyenkor áztatás szükséges. Hideg vízzel leöntve 8-10 óra hosszat szobahőmérsékleten tartjuk, azután szűrjük és fogyasztás előtt langyosítjuk.

A gyógynövények általában egy évig őrzik meg hatóanyag tartalmukat, azon túl nem tanácsos felhasználni őket. A régi gyógyfüvekből fürdőt készíthetünk.

Sohase igyunk forró teát! Ne cukrozzuk, ha édesíteni szeretnénk, tegyünk bele mézet.

Mennyi teafüvet vegyünk egycsészényi gyógytea elkészítéséhez?

Általános szabályként elmondhatjuk, hogy teakeverékből 1 tetézett evőkanálnyit 2 dl vízhez, viszont egyfajta gyógyfűből 1 teáskanálnyi mennyiséget 2 deciliterhez. Frissen szedett zöld növényekből is készíthető tea, de ezekből kb. kétszeres mennyiség szükséges, mint a szárítottból.

Mennyi ideig tarthat egy kúra?

Nagyon gyakran azért hatástalanok a gyógynövénykúrák, mert azt túlságosan rövid ideig folytatják. Alapelv, hogy a súlyos, idült betegségek gyógynövénykúráit 3 hónapig kell folytatni, azután rövidebb szünet után ismételt kúrákat kell kezdeni. Másik alapelv, hogy ne várjunk átütő sikert komplex gyógymódkúra és életmód változtatás nélkül.

Együtt, egymást kiegészítve érvényesül a természetes gyógymódok hatása, új szokások, a természetes életmód kialakításával együtt.

Összetevők:

 

Jie Du Cha

(méregtelenítő)

Jian Fei Cha

(testsúlycsökkentő)

Miao Tiao Cha

(testsúlykarbantartó)

Bojtorján gyökér

Szárított szilva

Zöld tea

Aranyvessző

Gyermekláncfű

Bojtorján gyökér

Zöld tea

Csalán

Kukoricabajusz

Csalánlevél

Máriatövis levél

Hibiszkusz virág

Csipkehús

Zöld tea

Szárított szilva

 

Kökényvirág

Édeskömény

Időjárás

Többnyire tiszta

-2°C

Budapest

Többnyire tiszta

Páratartalom: 73%

Szél: 27.36 km/h

Névnap

2019. január 24. csütörtök
Timót

Holnap
Pál
napja lesz.

Oldalainkat 283 vendég és 0 tag böngészi

Fel