Fokhagyma a szívnek
A fokhagymában található hatóanyagok száma meghaladja a százat. Az egyik legfontosabb ezek közül az allin, mely összezúzva - tehát, ha összerágod, vagy már összezúzva fogyasztod - allicinná alakul. Az allicinnak pedig bizonyítottan erős szív- és érrendszervédő hatása van: többek között - az aszpirinhez hasonlóan - gátolja a vérrögképződést. A fokhagyma ezenkívül csökkenti a koleszterinszintet, valamint javítja a vérkeringést is.
Fokhagyma rák ellen
Számos kutatás bizonyítja, hogy a fokhagyma lassítja, illetve gátolja azon sejtelfajulások kialakulását, melyek végül a daganatos betegségekhez vezetnek. Közömbösíti a szabadgyököket, melyek közvetetten rákos elváltozásokat indíthatnak be a sejtekben. Különösen erős védelemmel bír a gyomorrák ellen, de az egész immunrendszert erősíti.
Teljes védelem
A fent említetteken kívül természetesen egyéb, átfogóbb, általánosabb egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságai is vannak a fokhagymának.
Jótékony hatásai
Megszünteti a migrént.
Csillapítja az ízületi fájdalmakat.
Baktériumölő.
Elmulasztja a megfázás tüneteit.
Oldja a görcsöket.
Gyorsítja az ízületi gyulladások megszűnését.
A fokhagymacsepp receptje
A következőkben leírt fokhagymacseppkúra a szervezetben öt évig tartja meg hatását, tehát csak ezután szükséges megismételned.
A fokhagymacsepp elkészítési módja
Zúzz össze 35 dkg megtisztított fokhagymát.
Öntsd 3 dl 96%-os alkoholba.
Az edényt jól zárd le, és érleld 10 napig.
Vászonruhán keresztül szűrd át.
Két nap után a következő táblázat szerint, fél deciliter forralt tejbe csepegtetve, étkezés előtt fogyaszd reggel, délben, este.
Napok |
Reggel |
Délben |
Este |
1. |
1 csepp |
2 csepp |
3 csepp |
2. |
4 csepp |
5 csepp |
6 csepp |
3. |
7 csepp |
8 csepp |
9 csepp |
4. |
10 csepp |
11 csepp |
12 csepp |
5. |
13 csepp |
14 csepp |
15 csepp |
6. |
15 csepp |
14 csepp |
13 csepp |
7. |
12 csepp |
11 csepp |
10 csepp |
8. |
9 csepp |
8 csepp |
7 csepp |
9. |
6 csepp |
5 csepp |
4 csepp |
10. |
3 csepp |
2 csepp |
1 csepp |
A 11. naptól kezdve 3x25 cseppet fogyassz naponta - evés előtt -, mindaddig, amíg el nem fogy.
A fokhagymacsepp receptje kínai eredetű, 1971-ben talált rá egy UNESCO-expedíció, agyaglapokon, egy tibeti templom romjainál. Azóta sok nyelvre lefordították, és számon tartják a nagy hatású népi gyógyszerek között.
Egészséges falatok
Ha fokhagymát eszel, a fűszernövényben található kénvegyületek egy része bekerül a vérbe, majd a vérárammal a tüdőbe. A kellemetlen szag a levegő kifújásával, valamint a verejtékkel együtt távozik majd a szervezetből.
Sajnos ez az ára számtalan egészségvédő tulajdonságának. Orrod egymillió levegőrészecske között is érzékeli a szagos kénvegyületeteket. Ha azonban szeretnél enyhíteni a kellemetlen leheleten, rágcsálj egy kis petrezselymet - mely a benne lévő klorofillnak köszönhetően enyhíti a szagokat.