Kén nélkül nincs élet!

2014 augusztus 02
(0 szavazat)

Sok krónikus betegség hátterében a kénhiány áll!

A kén egy olyan ásványi anyag, amely jelen van a szervezet minden sejtjében. Kulcsfontosságú szerepet játszik a máj anyagcseréjében, az ízületi porc, a keratin, a bőr és haj felépítésében. Rendkívül fontos az anyagcserében és az antioxidáns védelmi rendszerek működésében, amelyek védik az agyat az öregedéstől.

Ebben az esetben a legszerencsésebb nemzet az izlandi! Érdekesség, hogy az izlandiak körében nem ismertek azok a modern társadalmi betegségek, mint a depresszió, az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegség. Kutatók ezt a jelenséget annak a geológiai jellegzetességnek tulajdonítják, hogy a szigetország vulkáni tevékenység által alakult ki. A vulkánok által szétszort kéntartalmú hamu az, ami betakarja a talajt és teszi az ivóvizet, terményt és a húskészítményeket kénben gazdaggá.
A modern gazdálkodás kimeríti a termőföld kéntartalmát

Mire összpontosít ma minden gazdaság? Legyen magas hozam hektáronként! Sajnos a földek így teljesen ki vannak zsigerelve, számos létfontosságú tápanyagtól megfosztva, műtrágyázva. A műtrágyára egyébként is jellemző, magas a foszfát és alacsony a kéntartalma. Ezek a felesleges, dúsított foszfátok befolyásolják a kén felszívódását.

A kéntartalmú aminosavak rendkívül fontosak a sejtszintű folyamatok karbantartásában és integritásában. Erősen befolyásolják a glutation gyártás képességet és azt, hogy a szabad gyökök semlegesítésre kerüljenek.
Lehet hogy étrendedből hiányoznak ezek az aminosavak? Van valamilyen krónikus betegséged?

2 kéntartalmú aminosav létezik a földön: a cisztein és a metionin. Ezek nem tárolódnak az emberi szervezetben, táplálékkal kell bevinnünk. A glutation egyike a test legfontosabb antioxidánsainak. Csökkent glutation szintek degeneratív betegséghez, csökkent immunitáshoz és a mérgek felgyülemléséhez vezetnek.

A szervezet belső osztályozási rendszere jellemzően kíméli az agyat, mert ez a legérzékenyebb szervünk. Olyan esetekben azonban, ha a táplálékkal nagyon alacsony mennyiségben kerülnek be kéntartalmú aminosavak a szervezetbe, az agy kiüríti glutation szintjeit annak érdekében, hogy a cisztein szintet fenntartsa a szervezet. Ez csökkenti az agy antioxidáns védelmét és felgyorsítja a degeneratív folyamatokat.

A kén nagyon fontos szerepet játszik a porc-, bőr-és véredények védelmében is, glükózaminoglikán (GAG) vegyületek formálásával. Néhány ismert GAG-vegyület közé tartozik a glükózamin, heparán-szulfát és kondroitin-szulfát is. Amikor a test kéntartalma kimerült, a szervezet a régi és gyengébb GAG molekulákat az ízületekben nem tudja kicserélni. A nem megfelelő javító anyagok nélkül az ízületek, erek és bőrsejtek szenvednek és gyorsabb ütemben degenerálódnak.

A kén kritikus méregtelenítő útvonalat alkot a májban is. Ez különösen fontos a méregtelenítésben. Főleg a gyógyszerszedők számára!

A legjobb táplálékalapú kénforrások

A legjobb növényalapú kénforrások: az allium család tagjai magas allil-szulfid és szulfoxid tartalommal. Ezek közé tartozik a vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, mogyoróhagyma és metélőhagyma. A keresztes virágú zöldség család kéntartalmú izotiocianátokkal nagyon erős rákölők is egyben! Ezek közé tartozik a brokkoli, karfiol, káposzta, kelbimbó, retek, zsázsa, kelkáposzta.

Állati eredetű élelmiszerekben gazdag kéntartalmú aminosavak közé tartozik az organikus tojás, vadon fogott halak és szabadon legeltetett marhák húsa. Szabadon legelő tehenek nyers teje a kéntartalmú aminosavak nagyszerű forrása. Ezen tehenektől származó nem denaturált savófehérje pedig a kéntartalmú aminosavak leggazdagabb forrása.

Aki bármilyen krónikus betegségben, porcbántalmakban szenved, vagy csak egyszerűen erősebb körmöket és dúsabb hajat szeretne, annak érdemes kipróbálnia többet fogyasztania a fent említett élelmiszerekből!

  • Forrás: naturahirek.com

Időjárás

Többnyire tiszta

-2°C

Budapest

Többnyire tiszta

Páratartalom: 73%

Szél: 27.36 km/h

Névnap

2020. január 23. csütörtök
Rajmund, Emerencia, Zelma

Holnap
Timót
napja lesz.

Oldalainkat 145 vendég és 0 tag böngészi

Fel