Az orvosok szerint az egyik fő ok, amiért kerülni kell a tojást, hogy növeli a koleszterinszintet. Ugyanakkor számos tanulmány kimutatta, hogy a tojás nem emeli a szívinfarktusért felelős LDL-koleszterint, hanem csökkenti azt. Egy friss tanulmány kimutatta, hogy azoknak, akik 4 vagy több tojás fogyasztanak hetente, alacsonyabb a koleszterinszintjük, mint azoknak, akik csak egy tojást ettek hetente.
Huszonkét érv a tojás mellett:
- Tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal, köztük B-, C-, D-, E-, K-vitaminokkal.
- A magas vérnyomás csökkentésére is kiváló.
- A tojás egy nagyszerű fehérjeforrás, egy tojás körülbelül 6 gramm fehérjét tartalmaz.
- Magas arányban tartalmaz esszenciális omega-3 zsírsavat, mely jót tesz az ér-és szívrendszernek.
- Egyedülállóan tartalmazza az összes esszenciális aminosavat.
- Nem tartalmaz koleszterint.
- Egy tojás tartalmazza a napi ajánlott kolin bevitel 20%-át. A megfelelő mennyiségű kolin nélkülözhetetlen az agy és az idegek egészségéhez.
- Luteint és a zeaxantint tartalmaznak, ezek fontos elemei a szem egészségének.
- A tojás védi a szemet a fejlődő időskori makula degeneráció ellen.
- Egy tojás 50 mg (5%) kalciumot tartalmaz. Bár nem egy nagy kalciumforrás, a fokozott bevitele csökkentheti a vastagbél-és mellrák kockázatot.
- Folsavat tartalmaz, mely segít megelőzni a születési rendellenességeket, ha a kismamák terhesség közben tojást fogyasztanak.
- Jó A-vitamin forrás. Egy tojást 19%-ban hordoz magában A-vitamint, amely fontos szerepet játszik immunrendszer javításában.
- A kén, a kiegészítő vitaminok és az ásványi anyagok elősegítik a haj és a köröm növekedését.
- Kiváló forrása a szelénnek, amely összefüggésbe hozható a rák megelőzésével és gyógyításával, különösen a prosztata daganatos megbetegedéseivel.
- Az antioxidánsok csökkentik a szürkehályog kockázatát idős korban.
- A tojásban lévő vas támogatja az egészséges immunrendszert és a normalizálja a vörösvérsejtek termelődését.
- A Louisiana State University tanulmánya szerint, akik tojást ettek reggelire, azoknak testtömege csökkent és több energiával rendelkeztek.
- A lakosság többsége D-vitamin hiányos, amely elengedhetetlen az immunrendszer fejlődéséhez. Egy tojás a napi D-vitamin bevitel kb. 7%-át fedezi.
- Számos kutatás bizonyította, hogy a tojás tápanyagai megakadályozzák a vérrögképződést, amely csökkenti a szívroham vagy a stroke kockázatát.
- A nagy mennyiségű vitamin és a sok tápanyag – különösen a kolin – javítja a memóriát és a kognitív funkciót.
- A házi tojásnak több a tápértéke, mint a boltban kaphatóaknak.
- Nagyon sok elkészítési módja van: ehetjük nyersen, főzhetjük, süthetjük. Sokféle tápláló zöldséget és fűszernövényt is adhatunk hozzá.