Ezért kell a zöldségek és gyümölcsök héját is fogyasztani

2014 augusztus 06
(0 szavazat)

Az emberiség egy év alatt a világon megtermelt élelmiszer egyharmadát elpazarolja, ezzel pedig az élelmiszer előállításánál felhasznált energia is kárba megy. Sok esetben előfordul, hogy olyan hulladéknak gondolt élelmiszert is eldobunk, ami valójában nem az.

Ezek közé tartozik a zöldségek és a gyümölcsök héja, amelyek sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaznak fitokemikáliát, mint például a karotinoidok. A fitokemikáliák olyan növényekben található vegyületek, amelyek az adott élelmiszerben speciális védőhatást fejtenek ki. Továbbá a gyümölcs- és zöldséghaj számos antioxidánst is tartalmaz.

 

A gyümölcs és a zöldség felhasználása során kétféle hulladék szokott termelődni: szilárd és folyékony. Az alábbiakban olyan élelmiszerről lesz szó röviden, amelyek héját érdemes felhasználni.

Burgonya és sárgarépa: ezekben a zöldségekben található rengeteg C-vitamin és kálium sokkal jobban megmarad, ha a héjukkal együtt fogyasztjuk. A héj ugyanakkor jelentős mennyiségű rostot is tartalmaz.

Brokkoli: a szuper élelmiszerként számon tartott brokkolinak a szára és a levele is fogyasztható, és ajánlott is, mivel tele van antioxidánsokkal és rostokkal. A legtöbb szupermarketben a levelek nem is állnak rendelkezésünkre, ezért próbáljuk kertben termeszteni a zöldséget. A brokkoli szára és levele ugyanakkor jelentős mennyiségű karotinoidot, valamint A- és C-vitamint tartalmaz.

Dinnye: szinte minden dinnyehéj tartalmaz citrullint, az aminosavnak egyik fajtáját, amely javítja a vérkeringést

Sütőtök: ha csak a húsát fogyasztjuk el ennek az élelmiszernek, számos fontos antioxidánst, fitonutrienst és rostot vonunk meg magunktól. Juharszirup és egy csipet tengeri só hozzáadásával még ízletesebb lehet a héjával együtt fogyasztott sütőtök.

Hagyma: a hagymahéj gazdag kvercetinben, ami az egyik legfontosabb flavonoid, és csökkenti a szív-érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. E mellett gyulladáscsökkentő hatása van, és szabályozza a hisztamin termelést. Fogyasztás előtt ezért csak a legkülső réteget távolítsuk el.

Ananász: az ananász magháza nem annyira vonzó, mint húsos része, de a mi érdekünk, hogy ebből a keményebb, kevésbé édes részéből is fogyasszunk, hisz a magvak rengeteg tápanyagot tartalmaznak. Nyersen fogyasztva, mondjuk egy turmix formájában a legjobb.

Narancs és citrom: a citrusfélék héjai valóságos vitamin erőművek, és nagy mennyiségben tartalmaznak flavonoidokat. A citrom- és narancshéj enyhíti a gyomorégést és az emésztési zavarokat, segítenek megelőzni a légúti fertőzéseket, és erősítik az immunrendszert. A belőlük készült kivonatot antibakteriális tisztítószerként is lehet használni, de rovarok ellen is alkalmazható, valamint a fogakat is fehérítik.

Zeller: a zeller levele ötször több magnéziumot és kalciumot tartalmaz, mint a szára. E mellett C-vitamin és fenol is található benne, ami segít a rák elleni küzdelemben, jótékony hatással van a szívbetegségekre, és lassítja az öregedést.

Fehérrépa: a fehérrépa szára ugyanolyan mértékben fogyasztható, mint a levele, hisz számos antioxidánst, valamint fenolos vegyületet tartalmaz.

  • Forrás: filantropikum.com

Időjárás

Felhős

11°C

Budapest

Felhős

Páratartalom: 83%

Szél: 4.83 km/h

Névnap

2018. október 19. péntek
Nándor

Holnap
Vendel
napja lesz.

Oldalainkat 139 vendég és 0 tag böngészi

Fel
Chat megnyitása
1
Close chat
Helló! Köszönjük, hogy ellátogatott hozzánk. Kérjük, nyomja meg a Start gombot, hogy segíthessünk :)

Start

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.