A C-vitamin biokémiája és meghatározása

2014 augusztus 01
(0 szavazat)

Összeállította: Dr. Szarka András egyetemi adjunktus

Gyógyszertárba vegyél aszkorbinsavat, NE C-VITAMINT

Miért?
50.000mg aszkorbinsav (C-vitamin) 500 Ft kb.
Ugyan ez C-vitamin kapszula, csomagolás és reklám 15.000mg több 1000 Ft

A nagy dózisú aszkorbinsav igazából csak a bélrendszerre lehetne veszélyes, de erre sem találtak bizonyítékot. 14 éven keresztül vizsgáltak 11 000 pácienst, és megállapították, hogy a bélrendszer aszkorbinsavtőrő képessége egészséges emberekben 10-15 gramm C-vitaminig terjed, 30 és 60 gramm között van a közönséges náthában szenvedőkben, míg rendkívül súlyos fertőzés esetén 199 gramm fölé emelkedik.

A legjobb gyógyulási eredményt akkor érték el, amikor legalább 3 vagy több gramm C-vitamint adagoltak minden negyedik órában.

Szerencsénkre a C-vitamin az ember számára az egyik legkevésbé toxikus vegyület.

Több mint 3000 személy kapott különféle adagú – 10 grammtól a bélrendszer tőrőképességének felsö határáig terjedő mennyiségű – C-vitamint, s nem észleltek mérgezésre utaló tüneteket. Mennyi lehet az optimális napi C-vitamin-szükségletünk? Az aszkorbinsav-szintézisre képes állatok naponta 3 – 15 grammnyit termelnek ebből a molekulából. Ha ezt átszámítjuk egy 70 kilós ember testtömegére, az jön ki, hogy nekünk valahol 1 és 10 gramm/nap között állapítható meg a C-vitamin szükségletünk. Ehhez képest a mai átlagember jó, ha napi 80-100 milligramm C-vitamint fogyaszt.

A megfelelő adagot nagyban befolyásolják az életkörülmények. Ha valaki sok alkoholt fogyaszt, szennyezett levegőjű városban él, rendszeresen szed szalicilsav-származékokat tartalmazó gyógyszert vagy dohányzik, egyszóval az életét meghatározza a stressz, tanácsos az adagot akár 10 grammra is növelni.
Dohányosok esetében minden egyes elszívott cigarettára 50 milligramm C-vitamint kellene számolni.
A C-vitamin tehát valóban különleges: Szent-Györgyi Albert szerint nem is vitaminként, hanem élelmiszerként kellene fogyasztanunk. Azt mondja, tekintsük az aszkorbinsavat háztartási cikknek. Kilós kiszerelésben kellene árusítani, s az üzletekben egy sorban álljon a cukorral, a liszttel és a sóval.

Szent-Györgyi naponta 1 gramm C-vitamint evett 84 éves koráig. Akkor tüdőgyulladás döntötte le a lábáról, s az adagot 1-ről 8 grammra emelte, és hamarosan felépült. A neves táplálkozáskutató, dr. Michael Colgan 5 grammot fogyaszt, a kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling adagja napi 10-18 gramm volt.

Időjós

Részben felhős

18.89°C

Budapest, Hungary

Vasárnap 17.78°C / 27.78°C Zivatarok
Hétfő 17.78°C / 25.56°C Zivatarok

Névnap

2020. augusztus 15. szombat
Mária
Nagyboldogasszony napja

Holnap
Ábrahám, Rókus
napja lesz.

Oldalainkat 870 vendég és 0 tag böngészi

Fel